Бања Лука - Када лукава лисица, сујетни гавран и зли вук изађу из басни и уђу у театар сенки настаје представа "Басне из сенке", која је јуче одушевила бањалучке малишане у сали Дјечијег позоришта Републике Српске.

Режија Бисерке Колевске, сценографија и лутке Свиле Величкове и продукција Позоришта за децу из Крагујевца чини праву магију која је заживела и на сцени 15. међународног фестивала позоришта за децу у Бања Луци.

Да уметнички пар Колевска и Величкова зна тани рецепт за позоришне чаролије испоставило се још једном у виду представе која је у два термина напунила велику салу националног театра за најмлађе. У публици је било и смеха, и суза, и радости, и страха, али све то заједно доказује да је ова прича допрла до малишана.

Директор Позоришта за децу из Крагујевца Јелена Стојановић-Патрногић каже да су радећи овај комад кренули од чињенице да је театар сенки заправо најстарије позориште.

- Наша идеја је била како да мудрости из старих времена пренесемо на начин који ће бити интересантан савременој деци. Федерико Фелини нам је био само инспирација. Са друге стране, Чарли Чаплин и његов хумор је био такође надахнуће да задовољимо дечији укус - прича Јелена Стојановић-Патрногић.

Оно на што су посебно обратили пажњу је брза смена кадрова на сцени, што ствара утисак да је реч о анимираном филму.

- Наше позориште је пети пут учесник бањалучког фестивала и негујемо добру сарадњу са Дјечијим позориштем РС, које је учествовало и освајало награде на нашем фестивалу у Крагујевцу. Бања Лука има неговану публику, а у позоришту се види уложени труд и рад - истиче Јелена Стојановић-Патрногић.

Колико су "Басне из сенке" захтевне за глумачку екипу открио нам је глумац Миломир Ракић.

- Глумцима је ова представа интересантна, пре свега, зато што смо први пут радили театар сенки. Физички је веома захтевна, али то је било у другом плану у односу на то колико нам је било забавно радити. Сигуран сам да публика то препознаје, па је и њима занимљиво гледати. Ово је глумачки изазов зато што користимо само своје тело, а веома мало речи - прича Ракић са којим раме уз раме играју Дарија Нешић, Милош Миловановић и Владимир Ђоковић.

Додајмо још и то да је глумица Позоришта за децу Дарија Нешић добила Награду за глумачко остварење.

 

www.glassrpske.com