Премијера: 02. март 2016. године

Представа је намењена деци узраста од године 3
Трајање:
    
Режија:
Бисерка Колевска

Сценографија и костими:
Свила Величкова

Асистент сценографа:
Ана Колбјанова - Радовановић

Кореографија:
Зорица Петрова

Избор музике:
Николај Захаријев

Превод са бугарског језика:
Милица Реџић - Вулевић

Графичко обликовање:
Дејан Петровић

Мајстор тона:
Саша Радовановић

Мајстор светла:
Предраг Маџаревић

 

Играју:
Дарија Нешић
Миломир Ракић
Милош Миловановић
Владимир Ђоковић

Шта су басне?

Басне су кратке приче у прози или стиховима у којима главну улогу имају животиње, а понекад биљке и неживе ствари. Цео тај свет, у баснама је приказан са људским особинама: говором, карактером, склоностима, тежњама и сл.

На тај начин се алегорички цртају односи међу људима, изругују се људске слабости и мане, а на крају сваке басне долазимо до моралне поуке.

"Када причаш о животињама, а мислиш на људе."
Уна, пет година

Инспирација

Представа "Басне и сенке" инспирисана је делима два сјајна уметника, Чарлија Чаплина и Фредерика Фелинија.

У потрази за смислом и повезивањем десет различитих прича, Чарлијев смисао за хумор био је неопходан оклоп за представу.

"Хумор изоштрава наша чула о опстанку и чува наше ментално здравље. Размишљамо превише, а осећамо премало. Хуманост нам је потребнија од машинерије, нежност нам је потребнија од памети ... без ових квалитета, живот би био насилан и све би било изгубљено."

Чарли Чаплин

Фелинијев филм "Кловнови" и човекова фасцинација са кловновима и циркусом, послужила је као инспирација за начин којим ће се испричати прича.

Они жонглирају, падају, смешни су ... али они праве перфектне сенке испред публике, да ли су они заправо такви каквима их доживљавамо, или су врло вешти и спретни?

Реч редитеља:

"Басне и сенке" је представа са пуно величанствених слика које подсећају на анимацију, јако је духовито урађена, а главни задатак нам је био како да пронађемо најбољи начин да мудрост из старих времена стигне до публике.

Сенке и позориште:

Постојање сенки старо је колико и рођење Сунца. Светлост је та која ствара сенку свега постојећег и креатор је свега живог.

Уколико има светлости, постоји и живот, а све што је живо прати сенка. Подстицај за стварање позоришних сенки налази се у мистици самих сенки и човековој фасцинацији њима.

Позориште сенки је заправо најстарији вид позоришта којима се човек бавио, а данас је због брзог мењања кадрова, врло слична анимацији, што је заправо, врло интересантно и блиско деци.