По роману Елина Пелина

Режија: Бисерка Колевска
Сценографија и костим: Свила Величкова
Музика: Василен Валцханов
Кореографија: Данијела Сагић
Превод: Милица: Реџић-Вулевић

Играју:
Милош Миловановић - Јан Бибијан
Дарија Нешић - Фју
Дубравка Бркић - Птица, Лијана, Мајка
Петар Лукић - Ђаво, Бачвар, Мирилај
Миломир Ракић - Фијуфинко, Поп, Магарац
Владимир Ђоковић - Главни Ђаво, Учитељ, Магарац, Љуљук, Дечак
Невена Брзаковић - Ђаволица, Љуљук, Дечак

Премијера: 1. март, 2017. год.
Трајање: 55 мин.
Узраст: 6+

Елин Пелин, рођен као Димитар Иванов Стојанов, (8. јул 1877. - 3. децембар 1949.) је познати бугарски писац, слављен због својих приказа сеоског живота.
Пелин је један од зачетника бугарске дечје књижевности, а сматра се да је његов роман "Јан Бибијан" један од првих научнофантастичних романа писаних за децу.

Сиже:
Невероватни доживљаји једног дечака, Јана Бибијана, остављају без даха. Представа са пуно неочекиваних обрта говори о несташном дечаку и његовој авантури, о необичном пријатељству са Паволчићем Фјуом, о лепој девојци коју је зли чаробњак Мирилај претворио у птицу, као и о тајнама подземног света у коме владају ћаволи. Поучна прича о одрастању, разумевању и емоционалном сазревању, подсећа нас на некога кога сигурно познајемо.

Реч редитеља:
Ако желите да видите нешто заиста необично и занимљиво, нешто због чега ни на секунд нећете изгубити пажњу, погледајте представу "Јан Бибијан". Видећете зачарану принцезу, смешне патуљке, страшне ћаволе, магарца који плеше, а имаћете прилику да уживате у доброј музици и кореографији. А, можда ће се нека деца и препознати у том симпатичном, помало размаженом и надасве несташном дечаку.